Am primit recent o carte nou aparuta, un fel de monografie a Beiusului. Este in lucru o lucrare mai ampla, a monografiei locului. Autor – prof. Anton Naghiu , titlul : UNIVERSITATEA POPULARA BEIUS – INSTITUTIE DE EDUCATIE – ( 1966 – 2006 ).

Cartea este insotita de o precuvantare a Prof.univ.dr.Nicolae SACALIS, si de o “prefata” sub semnatura conf.univ.dr.Nicolae BRANDA. Printre pagini putem gasi capitole interesante, cum ar fi “Beiusul- vatra de cultura si educatie”, “Delimitari si integrare”, “Repere europene si romanesti in educatia adultiolor”, “Repere beiusene in educatia adultilor”, “Pentru o Universitate Populara la Beius”, “Destructurarea traditiilor”, “Cerinte si ingerinte ideologice in activitatea cultural-educativa”etc.

Anton Naghiu este absolvent al Facultatii de istorie-filozofie (sectia filozofie) a Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. A lucrat in invatamant o perioada, pana in anul 1977 cand devine promotor al Universitatii Populare din Beius ca director al acesteia. Dupa 1989 preia si conducerea Casei de cultura locale , a carei activitate o coordoneaza pana in 2001. A initiat activitati, a determinat actiuni, uneori evenimente, din care s-a constituit viata social-culturala a Beiusului ultimelor decenii. Incercand izvodirea lucrarii , aceasta si alcatuitorul ei nu si-au arogat o autoritate in materie.Lucrarea si-ar putea revendica motivatia intr-un scenariu conceptualizat, nascut dintr-un sir de experiente, ce se identifica cu trairile autorului, integrate spatiului bihorean pe parcursul a peste patru decenii.De aceea ea a fost scrisa”spre neuitarea celor multi – cunoscuti si necunoscuti- ce au ostenit cu truda pentru iluminarea fiilor neamului si ai poporului din care ei insisi s-au ridicat” . Caci ,sa cum o defineste autorul, educatia ramane ” o permanenta insuficienta a formarii noastre si de aceea ea este si trebuie sa fie continua.”

Cercetarea prof.Anton Naghiu are o importanta de “model cultural”.Iata cum este prezentata in prefata de Dl. Prof.univ.dr.Nicolae Sacalis. “Rareori iti este dat in viata sa intalnesti oameni care se identifica pana la daruire cu un ideal, si care dovedesc putere si tarie sufletesca sa lucreze la implinirea lui, chiar si atunci cand sunt confruntati cu adversitati si vicisitudini.Oamenii acestia au fost rari, in toate vremurile pentru ca ei vin pe lume dintr-o sfera mai inalta, unde sufletul lor a intrat in contact cu ideile incoruptibile si nemuritoare de bine si frumos care mentin ordinea cosmica.

De la Casina Romana, si chiar de mai departe, si pana la Centrul de Cultura Zonala de astazi, pagina cu pagina, desoperim in aceasta carte, purtati de autorul ei, drumul mirific pe care o institutie din Tara Bihorului l-a facut pentru afirmarea spiritualitatii romanesti”.

MARIANA GURZA