Laudabila initiativa Editurii Bizantine de a incepe a edita „Duhovnici contemporani”, monografii inchinate marilor duhovnici romani ai secolului XX, trecuti la cele vesnice.

Aflandu-ma in locurile sacre, am intrat in posesia primului volum din aceasta serie, dedicat Parintelui Paisie de la Sihla.

S-a dorit in aceasta carte, „PARINTELE PAISIE DE LA SIHLA„, aducerea la lumina a unor materiale inedite, scrisori, rugaciuni, marturii ale unor credinciosi, „un portret al Parintelui Paisie sau mai curand, o icoana a sa”.

„Parintele Paisie de la Sihla se inscrie in categoria marilor duhovnici contemporani ai traditiei ortodoxe de la noi si de pretutindeni, alaturi de Avva Siluan si Parintele Sofronie, de Gheron Iosif si Gheron Paisie Athonitii si de multi altii…

Marii duhovnici nu-si incheie lucrarea o data cu trecerea lor la cele vesnice. Petrecerea lor prin aceasta lume rodeste mult timp dupa ce ei nu mai sunt printre noi. Pilda vietii lor, cuvintele lor de invatatura, randuielile asezate de ei in viata nenumaratilor fii duhovnicesti, aluatul sanatos pus in framantare, nadejdea pe care au sadit-o in inimile oamenilor, toate aduc in lume si in suflete oamenilor roadele Duhului : dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, bunatatea, facerea de bine, credinta, blandetea, infranarea, dupa cuvintele Sfantului Pavel (Gal. 5, 22-23).

Editorii au incercat ca prin „aceasta icoana vie a Parintelui Paisie, sa ofere prin volumul aparut, o hrana spirituala pentru cei care „se hranesc cu icoanele si cu vietile cuviosilor si sfintilor bineplacuti lui Dumnezeu din toate veacurile, cu constiinta ca ei sunt un bun al tuturor.”

MARIANA GURZA