Aparitia „Monografiei Schitului Sihla” la Editura Trinitas, Iasi, 2006, avandu-l ca autor pe Ierodiacon MAXIM TIFUI, aduce elemente noi, mai consistente, privind datele privitoare la istoria intemeierii acestui vechi „altar monahal ” din Muntii Neamtului.

Lucrarea structurata in patru capitole, porneste de la originea si evolutia monahismului in tinutul sacru, apoi trece la „cate ceva din enigmatica si vechea istorie a Schitului Sihla”.Putem gasi in capitolul trei, informatii privind viata si nevointele Sfintei Teodora de la Sihla.

In ultimul capitol, autorul aminteste de cuviosii parinti cunoscuti care s-au nevoit la schit, „precum si despre pustnicii si pustnicele cu viata sfanta pe care Dumnezeu a vrut sa ni-i descopere spre pilduirea si folosul nostru sufletesc.”

As aminti doar „un cuvant de folos” duhovnicesc al Parintelui Paisie : ” Sa va faceti niste albinute harnice, care aduna nectar si miere din florile cele mai curat si binemirositoare, iar nu niste gargauni si bondari, care aduna hrana din balegar si din toate buruienile. Ravniti la faptele bune cele mai de pret si mai usor de dobandit, precum dragostea, rugaciunea, mila si smerenia. Din acestea sa va hraniti si am nadejde ca prin acestea vom vedea pe Hristos, Mantuitorul lumii

O carte actuala si prin realizari prezente, prin acel spirit de taina ce te poarta prin imagini si cuvinte de invatatura.

MARIANA GURZA